Loopgraaf Passendale 1917

Dit is het gehele diorama van het loopgraaf gedeelte van de “Flandern II Stellung” in de omgeving van Passendale, een dorpje in  Belgisch Vlaanderen. De Duitse loopgraven waren over het algemeen beter ingericht dan de Britse of Franse stellingen. Vooral het gebruik van beton zorgde voor meer veiligheid. Ook waren medische en sociale voorzieningen vaak humaner dan bij de geallieerden.

Tijdens de derde slag op de Ieper in het najaar van 1917 verloren ongeveer 500.000 mensen hun leven in de gruwelijke stijd om een aantal meters grond. Het in deze periode door de geallieerden gewonnen terrein werd in het voorjaar 1918 tijdens een van de laatste Duitse offensieven in een week weer heroverd.

In de toen volledig verwoeste stad Ieper wordt nog elke dag (vanaf 1923 onafgebroken) door het blazen van de last-post in de Menenpoort, waarin alle namen staan van gesneuvelde Britse militairen die niet op een van de vele begraafplaatsen in de omgeving bergaven konden worden omdat van hen niets meer werd teruggevonden.

Het diorama in de schaal van 120mm werd gebouwd en beschilderd in olieverf in 2010.